Kuidas valida restoran sünnipäeva pidamiseks? Kasulikud soovitused

Koduse peo kõrval on aasta-aastalt aina levinum sünnipäeva tähistamine väljaspool kodu. Muude variantide kõrval on selgelt kõige populaarsem restoran sünnipäeva pidamiseks.

Põhjuseid ei pea kaugelt otsima:

  • maitsvad toidud, mida ei pea ise valmistama
  • teenindajad toovad-viivad söögi ja joogi
  • sünnipäevapidu ei lõppe koristamisega
  • erisoovidega on lihtne arvestada
  • külalised mahuvad alati ära
  • argiõhtust erinev atmosfäär ja keskkond

Restoranide rohkus võib algul asja keerulisemaks teha – kuidas kõigi nende variantide seast see parim variant leida – ent kui tead, millele tähelepanu pöörata, muutub valiku tegemine lihtsaks ja kiireks.

Igale sünnipäevapeole on olemas oma restoran!

Restoran peopaigana sobib hästi laste sünnipäevapeoks, täiskasvanute pärastlõunaseks kergeks tähistamiseks ning ka üllatuspeoks või tõeliselt lõbusaks pralletamiseks.

Pidu planeerides mõtle kolmele asjale ja võid olla kindel, et nii sünnipäevalaps kui külalised jäävad rahule.

Esiteks, kui palju külalisi on oodata?

Esimesena on muidugi vaja paika panna külaliste arv.

Plaanid võõrustada kuni kümne külalisega sünnipäevapidu?

Kohtade leidmisega probleeme ei ole!

Tahad tähistada hoopis viiekümne külalisega?

Suur osa restoranidest langeb koheselt valikust välja.

Kohe Raekoja platsi servas asuv Vana Toomase restoran mahutab aga kuni 54 külalist, olles oma mahutavusega enamike pidude jaoks parajalt sobilik.

 

 

Teiseks, keda kavatsed kutsuda?

Paljudes restoranides ei ole olemas mängunurka, kuid see ei tähenda et restorani peaks valikust välja jätma. Mõnikord on laudade ümber tõstmise ja mänguasjade kaasatoomisega võimalik luua omaette nurgake, kus peo väiksemad külalised saavad lauas istumisest puhata.

Mõtlema ei pea vaid lastele. Murekohaks võib osutuda seegi, kui restorani jõudmiseks peab pikalt kõndima või kui on vajalik ligipääs ratastooliga.

Just vanematele külalistele mõeldes oleks hea uurida ka seda, kui lähedal on tualettruumid või kas tualeti külastamine tähendab jällegi mitmetest treppidest üles-alla liikumist.

Kolmandaks, kui palju privaatsust soovid?

Enamikes restoranides saab laudade paigutust vastavalt sünnipäeva iseloomule ja külaliste arvule kohandada. Nii on ka paari laua kokku lükkamisega saavutatav omaette olek. See kehtib siiski pigem väiksemale seltskonnale

Kui ei taha just tervet restorani kinni panna, siis suurema seltskonnaga on parem vaadata restorane, kus on pakkuda eraldi ruum või lausa omaette korrust, et sünnipäevapidu privaatsemalt tähistada.

Näiteks mugavalt vanalinnas asuva Restoran Vana Toomase teisele korrusele mahub kuni 34 külalist, sealt avaneb ilus vaade Raekoja platsile ja saab tõesti tähistada vaid enda külaliste seltskonnas.

Kuidas 40. sünnipäeva pidamine meeldejäävaks muuta?

Juubel on märkimisväärne sündmus, mida tahaks vastavalt tähistada. Väga paljudel ongi just 40. sünnipäeva pidamine see esimene tõeline juubelipidu ja siis ei tea alati seda, kust pihta hakata.

Siit leiad head soovitused, ent võid julgelt ka restoraniga nõu pidada, mida nemad soovitavad või mida varem on tehtud.

Kindlasti ära jäta juubeli korraldamist viimasele minutile!

Miks on vajalik restoran ette broneerida?

Iseenesest ei keela keegi seltskonnaga restorani kohale ilmumast ja lootmast, et neil on piisavalt ruumi teid ära mahutada.

Võimalik aga, et restoran on nii täis, et kohti jaguks vaid poolele seltskonnast.

Ehk on just too õhtu restoran tavalisest lühemat aega avatud?

Või roog, mille pärast restorani valisid, on menüüst ära võetud.

Kõiki neid probleeme saab vältida, kui teha broneering.

Ette teades saab restoran garanteerida, et neil on piisavalt vabu laudu ja seltskond saab koos istuda.

Lisaks sellele on võimalik menüü läbi arutada, et pakkuda siis just neid lahendusi, mida sünnipäevalaps soovib ja ootab.

Ära pelga abi küsida!

Restoran võib olla abiks kogu ürituse korraldusliku poole organiseerimisel – alates projektorist ja ekraanist ning lõpetades muusikute tellimisega. Jah, seda ei saa eeldada igalt restoranilt, ent just broneerimise käigus saab kõik sellised asjad läbi rääkida.

Juubelipidu aga hommikul?

Peaks aga selguma, et restoran on soovitud kuupäeval juba broneeritud, siis mõtle kastist välja.

Me oleme harjunud, et kõik peod ja tähistamised toimuvad just õhtusel ajal, kuid see pole raudne reegel. Mõnikord võib sünnipäevalapsele ja külalistele hoopis paremini sobida pidulik hommikusöök või elegantne brunch.

Jällegi, ise kodus ei ole jaksu hakata tosinale inimesele hommikusööki vaaritama ning kohustus ülejäänud päev koristamisele kulutada, võtab kindlasti motivatsiooni ära.

Sünnipäevahommikusöök restoranis annab päevale aga just positiivse energiaga alguse!

Muuda sünnipäev veelgi meeldivamaks

Mis võtab restoranis käies omajagu aega? Muidugi on selleks menüüga tutvumine ja toidu tellimine.

Pakume välja variandid, kuidas see protsess nii külaliste kui teenindajate jaoks kergemaks teha.

Erimenüü

Koostöös restoraniga erimenüü loomine ei tähenda, et peaks hakkama roogasid algusest peale välja mõtlema, vaid see on eelvaliku tegemine restorani põhimenüüst.

Külalistel on palju kiirem ja kergem otsustada, kui viie eelroa asemel on valikus kaks ning kümne pearoa asemel on valikus kolm.

Rootsi laud

Isegi kui restoran tavaliselt ei paku buffee lauda ehk rootsi lauda, siis sünnipäevapidu korraldades võib see olla üks alternatiiv. Ära jääb tellimine ja ootamine ning boonusena saab proovida erinevaid maitseid.

Rootsi laua alternatiiviks võib olla ka laiendatud suupistevalik, mis sobib hästi lühemateks sünnipäevapidudeks, kus rohkem rõhu soovitakse panna suhtlemisele ja olemisele, mitte laua taga söömisele.

Eeltellimine

On juba tavaline, et pulmakutsele vastates märgid ära selle, mis on toidueelistused ning lauda tuuakse juba eelnevalt tehtud valik. Miks ei võiks sama komme laieneda restoranis sünnipäeva tähistamisele?

Külalised saavad eelnevalt teada anda, mis on nende eelistus ja valik ning peo käigus pole enam vaja selle üle muretseda.

Erisoovid

Allergiad, erisoovid ja toidutalumatused on teemad, millele peab tähelepanu pöörama.

Kui vähegi võimalik, saab restoranile juba eelnevalt teada anda, mitmel külalisel on gluteenitalumatus, mitu külalist on veganid ja mitmel külalisel on krevetiallergia.

Kui restoranil on info olemas, on neil võimalik menüüs pakutavat kohandada ja teatud toiduaineid asendada selliselt, et külalised millestki puudust ei pea tundma.

Joogid

Üheks võimaluseks on avatud baar või siis piiratud avatud paar, kus külalised saavad etteantud valiku piires tasuta jooke tellida.

Väga levinud on lahendus, kus sünnipäevalapse poolt on lauale organiseeritud näiteks maitsevesi ja paar pudelit veini ning kes soovib midagi spetsiifilisemat, saab selle vastavalt oma soovile otse baarist soetada.

Kui juba korra oled kogenud, kui mugav ja meeldiv on restoranis sünnipäeva tähistada, siis võimalik et see kujuneb uueks ja ägedaks traditsiooniks. Midagi, mida nii sina kui külalised iga aasta oodata saate.

Vana Toomas
Vana Toomas
Articles: 5