Sel kevadel sai kohvik-restoran Vana Toomas omale uue peakoka, kelleks on Karl Ever.
Lasime Karlil mõned kuud sisse elada, et seejärel tema lähenemisest toidule ja maitsetele lähemalt kuulda.
Vestlusest selgus muuhulgas, et Karl peab kõige tähtsamaks kvaliteetset toorainet. Muide, oma karjääri jooksul on Karlil olnud võimalus toitlustada ka Dubai printsi!
Loe juba kõigest lähemalt.
Siin ta on – meie uus peakokk, Karl Ever
Karl Ever liitus Vana Toomase meeskonnaga 2023. aasta maikuus. Karlil on pikk ja mitmekülgne kogemus toitlustuses. Lisaks on Karli suur kirg reisimine. Enda sõnul on ta terve elu olnud aktiivne ja sportlik.
„Mulle meeldib avastada, katsetada, proovida ja kogeda. Veidi haruldasem fakt minu kohta ka – kunagi oli mul koduloom tarantel,“ ütleb Karl sissejuhatuseks.
Milline on sinu kokanduslik taust?
„Olen kokana töötanud Eestis, Rootsis ja Hispaanias. Kokku on mul tööstaaži kokanduses enam kui 12 aastat. Tallinnas olen töötanud mitmetes vanalinna restoranides ja teinud tööd ka cateringi alal. Palju kogemusi olen saanud näiteks Dmitri Roozi ja Herkki Ruubeli käe all. Hispaanias töötades õnnestus toitlustada ka Dubai printsi, mis oli igati põnev kogemus.“
Milline on sinu suhe Eesti toiduga?
„Pean väga lugu Eesti kohalikust toorainest. Vana Toomasesse tulles oligi minu üks esimesi ülesandeid tooraine ülevaatamine. Mulle meeldib valmistada traditsioonilisi roogi uute ja põnevate tehnikatega.
Üks asi, mis minuga koos Vana Toomasesse on tulnud, on kindlasti see, et pakume Eesti juurtega toitu, ent teeme seda uues ja põnevamas kuues, luues seeläbi maitseelamusi nii kohalikele kui ka turistidele,“ lubab Karl.
Milline on sulle omane touch, mida sa alati püüad toitudele lisada?
„Kindlasti see, kuidas ma ühte või teist toitu valmistan. Samuti ka tooraine ja maitsed. Ma ei lähe kunagi lihtsama vastupanu teed, vaid tahan pakkuda parimat. Mulle meeldib kokku panna maitseid, mida inimesed varem pole proovinud.
Uues menüüs saab iga toit olema ise nägu. Kastmed, kreemid ja püreed – iga asi, mida taldrikul serveerime, on sinna pandud mõttega ja seal ei ole midagi juhuslikku,“ ütleb Karl.
Kui suur on sinu meeskond?
„Vana Toomases on meil väga äge ja hea kollektiiv. Seltskond on tore ja oleme saavutanud hea klapi. Köögis on kokku viis inimest ja meil on hea vibe, sest kõik teavad, mida nad tegema peavad.
Üldiselt olen töötajate suhtes väga nõudlik. Samamoodi olen nõudlik teeninduse osas.
Iga tagasiside, sealhulgas ka kehv kommentaar, on tähtis, sest alati on, millest õppida.“
Sügisest on Vana Toomases uus menüü, mis muutub?
„Sügisele läheme tõepoolest vastu täiesti uue ja põneva menüüga, mida saab tulla proovima alates 1. septembrist.
Võrreldes Vana Toomase eelmist menüüd ja sügismenüüd, siis on need nagu öö ja päev.
Koos menüüga oleme uuendanud ka oma teenindust ja samuti seda, kuidas me toitu serveerime.
Toit ei tohi köögis liiga pikalt seista, vaid peab lauda jõudma õigel ajal, kogu laudkonnale korraga ja võimalikult värskelt,“ selgitab Karl.
Millest uue menüü kokkupanekul lähtusite?
„Uue menüü kokkupanekul lähtusime sellest, et saaksime võimalikult palju ära kasutada eestimaiseid maitseid, hooajalisi köögivilju ja Eesti metsasaaduseid.
Menüüvalik saab olema rikkalik. Uues menüüs oleme mõelnud ka neile, kes otsivad restoranielamust ja tahavad oma maitsemeeli avardada – selle elamuse järele ju restorani tullakse,“ ütleb peakokk Karl.
„Roogade valikul lähtusime sellest, et tulemas on külm sügis-talvine periood. Meilt leiab nii kuumad supid kui ka mõnusalt soojendavad ja kõhtu täitvad praed.
Jätkuvalt on menüüs klassikalised hitid nagu näiteks seakõht koos praekapsaga, nüüd lihtsalt veidi uuendatud kuues,“ lisab ta.
Millised on sinu isiklikud lemmikud?
„Ühte konkreetset lemmikut on raske välja tuua, sest minu jaoks on nad kõik huvitavad. Kindlasti väärib äramainimist metskitsetartar, millel on põnevad lisandid. Näiteks on seal isetehtud riisikrõpsud ja paprikamajonees, mida valmistame värskelt kohapeal.
Usun, et hitiks saab veel metssea pajaroog, mis on pikalt hautatud ja näeb isuäratav välja. Selle roa juurde käivad meil põnevad efektid, näiteks tuleb roog lauda suitsuga.
Kindlasti tasub tulla proovima hommikusöögi menüüd, kust leiab nii soolast kui ka magusat.“
Millist magustoitu uuest menüüst soovitad?
„Magusale mõeldes soovitan proovida puraviku creme brülee-d.
Võib tunduda kahtlane, et kuidas seenest saab valmistada magustoitu, kuid kinnitan, et saab ja lisaks, see on ka väga maitsev,“ ütleb Karl.
Kas muudatusi on ka grupimenüüs?
„Nii nagu tavamenüüs, oleme ka gruppide toitlustamisel uuendanud tooraineid ja kastmeid. Grupimenüüs pakume jätkuvalt vanu häid hitte.
Nüüd on aga toidud veelgi ehedama maitsega, sest tooraine loob aluse paremaks maitseks.
Kui seltskond on suurem kui 30 külalist, saame gruppide toitlustamisel pakkuda meie sõsarrestorani ruume, mis mahutab kokku enam kui 200 külalist,“ lisab Karl.
Mida soovitad Eesti inimestele ja turistidele, kes Tallinna vanalinna satuvad?
„Tallinna vanalinn on mõnusa atmosfääriga koht, mida tasub ikka ja jälle külastada. Otsides vanalinnas head toiduelamust, siis soovitan kindlasti tulla meile külla Raekoja platsile.
Vana Toomases on külastajatel võimalus nautida modernset ja samal ajal kohalikku menüüvalikut. Boonuseks juurde veel Vana Toomase eriline asukoht ja õdus interjöör, mida saab tulla uudistama iga päev. Vana Toomase uus menüü on Eesti-hõnguline, kuid pakub samal ajal avastamist nii kohalikule kui ka turistile.
Sügistalvises menüüs annavad nooti õrnad, vürtsised ja tummised toonid ja kindlasti leiab siit igaüks midagi sobivat,“ kinnitab Karl.
Vana Toomas on saanud täielikult uue hingamise
Vana Toomas restoran Tallinna Raekoja platsil on saanud täielikult uue hingamise, lisaks peakoka vahetumisele on restoranis uuenenud ka interjöör.
Kokku mahutab Vana Toomase restoran laudkondadega 54 külalist – 20 inimest I korrusel ning 34 inimest II korrusel.
Sünnipäevadeks ja üritusteks saab rentida Vana Toomase teist korrust, kust avaneb mõnus vaade Raekoja platsile ja kus saab oma seltskonnaga privaatselt õhtut veeta.
Vana Toomase kohvik-restoran asub Raekoja platsil, vaid jalutuskäigu kaugusel Tallinna peamistest vaatamisväärsustest ja hotellidest. Leiad meid Raekoja platsi ja Mündi tn nurgalt.
Ootame sind külla!
Reserveeri laud